Kişiler arasındaki her türlü borç ilişkisi 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na göre düzenlenir ve değerlendirilir. Bu nedenle borçlar hukuku özel hukuk dalları arasına girmektedir. Taraflar arasında meydana gelen borç ilişkisini inceleyen ve buna göre haklı ile haksızı yasal kanun çerçevesinde belirleyen hukuki süreçtir. Borçlar hukuku alacaklı…
Vergi Hukuku, vergi niteliklerini, vergi yükümlülüklerini ve devletin mali faaliyetlerini hukuki açıdan inceleyen bir kamu hukuku dalıdır. İdare hukuku ise idarenin kuruluşuna, eylem ve işlemlerine uygulanan hukuki kurallardır.
Suç teşkil eden davranışları ve bu davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek yaptırımları inceleyen hukuk dalı ceza hukukudur. Kasten adam öldürme, taksirli adam öldürme, yağma, gasp, resmi belgelerde sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet alma ve zimmete para geçirme gibi konular ceza hukuku kapsamında değerlendirilir. Atak Hukuk ve Danışmanlık…
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye’de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’dur.
Türk Medeni Kanunu içerisinde yer alan gayrimenkul hukuku; ev, arsa ve apartman gibi taşınmazlar ile ilgili düzenlenmiş olan hukuk kurallarını kapsar. Bu davalar genellikle asliye hukuk mahkemelerinde görülür. Ev, arsa, daire, apartman gibi taşınmazların satın alınması ve kiralanması, kira ve satış sözleşmelerinin hazırlanması gayrimenkul hukuku…
Çalışanların haklarının korunmasına yönelik işçi hakları, işçi ücretleri, izin ve dinlenme süreleri, çalışma koşulları, işçi, sendika ve işveren arasındaki her türlü mevzuat ve ilişkiyi inceleyen hukuk dalına iş hukuku denir. Bu yazımızda iş hukuku nedir, iş hukuku süreci nasıl işler, iş hukuku avukatı ne iş yapar ve iş…
Şirketler hukuku, Ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konulara dair normları ihtiva eden ve ticaret şirketlerine ilişkin hukuki ilişkileri inceleyen bir hukuk dalıdır.